Resepi Maggi Kari Ketam Kelantan



Maggi kari ketam amat popular di Negeri Kelantan, dan menu ini amat mudah didapati di restoran-restoran di segenap ceruk negeri Kelantan..Harganya yang taklah begitu mahal dan rasanya yang enak..menjanjikan satu kemestian jika berkunjung ke negeri Kelantan. Bagi Anda yang berada dirumah, bolehlah cubanya sendiri.

Bahan-bahan;

1 bungkus mi maggi Kari - nak yang pedas - beli yang kaww..
1-2 ekor ketam - pilih yang segar
2 -3 biji cili padi - dihiris 
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih- dihiris
1 hirisan nipis halia- dihiris halus
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
3 cawan air
1 biji telur

Bahan-bahan untuk hiasan

Telur rebus - dibelah dua
Bawang goreng untuk hiasan
daun bawang - untuk hiasan


Cara menyediakannya;

1. Panaskan minyak dan kuali atau periuk- tumiskan bawang merah, putih dan halia, masukkan sedikit sos cili / cili giling, sos tomato dan perencah mi maggi kari. Kacau dan masukkan air - biarkan ianya mendidih.

2. Perlahankan api , kemudian masukkan telur , sayur (jika mahu), cili padi dan ketam - pastikan ketam sudah masak sebelum masukkan mi maggi.. masuk mi sekejap dan matikan api.

3. Kemudiankan hias dengan daun bawang, bawang goreng dan telur...

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Gulai Daging Darat Kelantan

Resepi Dalca Tulang Kambing Youtuber terkenal

Resepi Ayam Goreng Berempah paling senang!