Resepi Popular Laksa Penang


Laksa penang sememangnya tidak asing lagi di Negara kita. Rata-rata masyarakat Malaysia pastinya sudah mencuba dan merasai sendiri keenakkan laksa penang. Bagi yang ingin mengetahui dan mencuba resepi ini, saya kongsikan resepi Laksa Penang.

Bahan-bahan untuk kuah laksa

6 ekor ikan sardin / kembong - bersihkan dan rebus
1/2 inci halia
5 ulas bwg merah
Sdkt belacan
4 s/b cili mesin - terpulang
3-4 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Garam, serbuk perasa
Air secukupnya


Bahan-bahan untuk ulam-ulaman

Timun - dihiris nipis
Salad
Bawang merah
Lada merah
Limau nipis / kasturi
Telur rebus


Cara Menyediakannya
1. Rebus ikan dan asingkan isi dan tulang, tulang ikan jangan dibuang - ada kegunaannya nanti.


2. Kemudian blender isi ikan, halia, bawang merah dan belacan bersama air.


3. Selepas itu, masukkan ke dlm periuk. Manakala tulang ikan di mesin bersama air rebusan hingga hancur dan ditapis masuk ke dalam periuk.


4. Akhir sekali, hiris halus bunga kantan dan masukkan ke dlm periuk bersama asam keping dan cili mesin- masak hingga mendidih dan masuk garam, serbuk perasa dan daun kesum.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Gulai Daging Darat Kelantan

Resepi Dalca Tulang Kambing Youtuber terkenal

Resepi Ayam Goreng Berempah paling senang!