Pautan Resepi; Asam Pedas Melaka

Resepi masakan Asam Pedas Melaka sememangnya amat popular di Negeri Melaka. Kebanyakkan tempat-tempat makan di Melaka menyajikan masakan asam pedas. Di sini saya ingin berkongsi resepi untuk masakan asam pedas melaka.

Bahan-bahan;
  • ikan pari (atau apa-apa ikan lain)
  • 4-5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • seinci kunyit hidup
  • cili kering blend (2 senduk besar)
  • 2 batang serai (ketuk)
  • asam jawa
  • bendi
  • daun kesom
Bahan yang dikisar;
  • 1 ulas bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 10 tangkai cili kering ( direndam dengan air panas )
  • sedikit halia, lengkuas dan juga belacan
Cara memasak

1 - Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau.
2 - Masukkan air asam jawa ke dalam tumisan tersebut dan kacau. Masukkan ikan selepas kuah mendidih.
3 - Masukkan sekali daun limau purut, daun kesum, bendi dan juga serai yang sudah diketuk tadi. masukkan gula dan garam secukup rasa.
4 - Selesai. Hidangan asam pedas ikan pari anda sedia dihidang.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Gulai Daging Darat Kelantan

Resepi Dalca Tulang Kambing Youtuber terkenal

Resepi Ayam Goreng Berempah paling senang!